به گزارش خبرنگار خبرگزاری فارس در کابل، حمله به نیروهای خارجی آغاز شکلگیری خصومت میان افغانها با نظامیان خارجی است. این خبرگزاری وابسته به سپاه پاسداران ایران که شبکۀ آن درکابل فعال است نوشته است که در 10 سال اخیر 62 نظامی خارجی که بیشتر آنان را مربیان نظامی تشکیل میدهند در هنگام تمرینات نظامی و یا عملیاتهای مشترک از سوی نیروهای امنیتی افغان از پا در آمدهاند.
در سالهای اخیر بارها گزارشهایی مبنی بر بد رفتاری و بی حرمتی نیروهای خارجی به حریم اعتقادی و فرهنگی افغانها منتشر شده است.
بی حرمتی چهار نیروی دریایی آمریکا به اجساد 3 نن از نیروهای طالبان و نیز رفتار غیر اخلاقی سربازان انگلیسی با 2 کودک افغان در ولایت "هلمند" که به تازگی فیلم ویدیویی آن از سوی رسانهها منتشر شد، خشم شدید افغانها به خصوص رئیس جمهور افغانستان را به همراه داشت.
سرباز ارتش افغانستان که چهار نظامی فرانسوی را روز جمعه هفته گذشته به قتل رساند، اظهار داشت: این اقدام را پس از مشاهده فیلمی انجام داده است که در آن سربازان آمریکایی به جسد 3 نیروی طالبان بی احترامی میکنند.
در تحقیقاتی که وزارت دفاع آمریکا پس از کشته شدن 9 مربی نظامی کشورش که در اوایل سال گذشته میلادی از سوی یک خلبان افغان در فرودگاه کابل صورت گرفت، نشان از افزایش بیاعتمادی میان نیروهای افغان و آمریکایی دارد.
بر اساس این گزارش، "احمد گل" خلبان افغان هیچ ارتباطی با گروه طالبان نداشت و قبل از حمله به مربیان نظامی آمریکا به نزدیکان خود گفته بود که به افغانستان آمده تا آمریکاییها را به قتل برساند.
"حبیب الله حسام" عضو شورای علمای افغانستان بر این باور است که نیروهای امنیتی افغان عملکرد نیروهای خارجی را از نزدیک میبینند و زمانی که این نیروها از مرزهای اعتقادی و فرهنگی مردم افغانستان عبور میکنند، حس دشمنی و انتقام گیری در میان نیروهای افغان تقویت میشود.
* تضاد فرهنگی میان نیروهای افغان و خارجی
افغانستان به عنوان یک کشور اسلامی و در عین حال شرقی، دارای فرهنگی است که در تضاد کامل با فرهنگ و باورهای نیروهای غربی قرار دارد.
درحالی که افغانها به طور شدید در برابر بیگانگان حساسیت دارند ابا این حال بارها نیروهای خارجی بدون اجازه قبلی شب هنگام وارد منازل مسکونی افغانها شدهاند و حتی زنان را بازرسی بدنی میکنند و تاکنون بسیار پیش آمده است که فرهنگ و باورهای مردم افغانستان را پایمال کردهاند.
تاکنون مردم و دولت افغانستان، به صورتهای مختلفی خشم خود را نسبت به این گونه اقدامات نیروهای خارجی ابراز کردهاند.
چندی قبل مردم ولایت "غزنی" این کشور مدعی شدند که نیروهای خارجی یک مسجد را در این ولایت بمباران کردند که در نتیجه آن بخش اعظم آن تخریب شده است.
"جاوید کوهستانی" کارشناس نظامی افغانستان بر این باور است که افغانستان به عنوان یک کشور اسلامی دارای فرهنگ و ارزشهایی متفاوت است که در این فرهنگ احترام گذاشتن به اعتقادات و شخصیت افراد از جایگاه ویژهای برخوردار است که این باور در جوامع غربی وجود ندارد.
وی تصریح کرد: با توجه به این که افغانها دارای غرور و درعین حال تجربه یک دوره مبارزه بر ضد اشغالگران هستند، هر نوع بیاحترامی به فرهنگ و عقاید آنان از سوی نیروهای خارجی، واکنشهای جدی را نه تنها از سوی مردم عوام و نیروهای امنیتی بلکه از سوی نخبگان این کشور به همراه خواهد داشت.
* نیروهای امنیتی افغان باید توسط مربیان افغانی آموزش ببینند
افغانستان دارای ژنرالها و افسران آموزش دیده زیادی است که بخشی از آنان 10 سال قبل با اجرای برنامه خلع سلاح کنار زده شدند و برخی دیگر نیز هم اکنون در نهادهای امنیتی کشور فعالیت میکنند.
آموزش نیروهای امنیتی افغان از سوی مربیان هم وطنشان که دارای زبان، فرهنگ و دین مشترک با آنها هستند به جای آموزگاران خارجی که تفاوت زبانی و فرهنگی با آنها دارند، برای جلوگیری از برخورد میان 2 طرف طرح پسندیدهای است.
کوهستانی در این باره معتقد است که باید نیروهای امنیتی افغان از سوی مربیان افغانی آموزش ببینند زیرا این مربیان به خوبی نیاز و تقاضای این نیروها را میدانند.
* حتی دولت افغانستان از سیاستها و عملکرد آمریکا ناراضی است
عملیاتهای شبانه و کشتار افراد غیرنظامی از سوی نیروهای خارجی، بارها خشم رئیس جمهور افغانستان را برانگیخته است تا آنجا که این موضوع باعث اختلاف میان کابل و واشنگتن شده است.
در حالی که حامد کرزی خواستار پایان یافتن فوری عملیاتهای شبانه نیروهای خارجی شده است اما این نیروها بدون توجه به این خواست رئیس جمهور افغانستان، همچنان به عملیاتهای خودسرانه و شبانه خود ادامه میدهند.
به باور کوهستانی نقض استقلال و حاکمیت ملی افغانستان، نبود سیاستهای شفاف آمریکا و متحدانش در منطقه، بهبود نیافتن زندگی افغانها در 10 سال گذشته و افزایش نا امنی در این کشور باعث شده است که نه تنها مردم، بلکه 80 درصد رهبری دولت افغانستان به همراه کرزی نسبت به سیاستهای آمریکا بدبین و ناراضی شوند.
* عملی نشدن وعدههای داده شده آمریکا، نارضایتی افغانها را تشدید کرده است
آمریکا و متحدانش در سال 2001 با وعده مبارزه با تروریسم، تأمین امنیت و پیشرفت وضعیت اقتصادی افغانها به افغانستان هجوم آوردند اما پس از 10 سال نه تنها این وعدهها عملی نشد، بلکه نا امنیها به صورت گستردهای افزایش یافت و بر اساس گزارشهای نهادهای مسئول، هم اکنون بیش از 40 درصد مردم افغانستان زیر خط فقر زندگی میکنند.
"جو بایدن" معاون رئیس جمهور آمریکا چندی پیش در سخنانی گفت: طالبان دشمن این کشور نیست، در همین حال باراک اوباما نیز در سخنرانی سالانه خود در کنگره کشورش اعلام کرد: طالبان دیگر تهدیدی برای مردم آمریکا به حساب نمیآید، این اظهارات در تضاد کامل با اهداف آمریکا و متحدانش در حمله به افغانستان است.
"مولوی حسام" عضو شورای اخوت اسلامی افغانستان معتقد است: در ابتدا مردم افغانستان به وعدههای داده شده آمریکا و متحدانش اعتماد داشتند اما بعد از 10 سال ثابت شد که این وعدهها دروغ و با هدف تسلط کشورهای غربی بر افغانستان بوده است.
* حساسیتها نسبت به نیروهای خارجی در آینده بیشتر خواهد شد
درحالی که هم اکنون نیروهای امنیتی افغان و خارجی به صورت مشترک با یکدیگر کار میکنند و نیازهای مالی و آموزشی نیروهای امنیتی افغان از سوی آمریکا و متحدانش تأمین میشود، ادامه فضای بی اعتمادی میان آنها چه پیامدهایی را به دنبال خواهد داشت؟
بعد از کشته شدن چهار نظامی فرانسوی و زخمی شدن 17 تن دیگر از این نیروها توسط یک سرباز ارتش افغانستان، رئیس جمهور فرانسه دستور داد که مأموریت آموزشی این نیروها و عملیات مشترک نیروهای فرانسوی و افغان به حالت تعلیق درآید و همچنین سیاستمداران و مردم فرانسه درخواست خود برای خروج نیروهای این کشور از افغانستان را افزایش دادند.
"مولوی حبیب الله حسام" بر این باور است که در صورتیکه نیروهای خارجی از افغانستان خارج نشوند، مردم این کشور در اتحاد با یکدیگر به سوی استقلال طلبی و آزادی خواهی پیش خواهند رفت و نتیجه آن شکست آمریکا مانند شوروی سابق خواهد بود.
کوهستانی دامن زدن به احساسات مردم و در نتیجه ادامه ناامنی را یکی از تاکتیکهای آمریکا در افغانستان میداند و میافزاید: آنها از این طریق حضور خود را در منطقه حفظ میکنند.
وی با اشاره به افزایش توانایی نیروهای امنیتی افغان در سالهای اخیر افزود: افغانها خواستار افزایش عملیاتهای مستقل توسط نیروهای امنیتی افغانستان در کشورشان هستند.
با این حال کارشناسان افغان معتقدند که بی اعتمادی سربازان و مردم افغانستان نسبت به نیروهای خارجی، ناشی از عملکرد منفی این نیروها بوده که ادامه این وضعیت، واکنشهای جدیتری نسبت به آنچه تا اکنون صورت گرفته است را به همراه خواهد داشت.
آنان تأکید میکنند که علاوه بر واگذاری رهبری عملیاتهای نظامی به نیروهای امنیتی افغان، به مربیان این کشور نیز اجازه داده شود تا خود آنها سربازان پلیس و ارتش کشورشان را آموزش دهند.