ظفرشاه رویی- روزنامه هشت صبح
محمدکریم خلیلی معاون دوم رییسجمهور، روز گذشته نهتن از وزیران پیشنهادی رییسجمهور را جهت تایید مجلس نمایندگان، به این مجلس معرفی کرد. آقای خلیلی از اعضای مجلس نمایندگان خواست که به وزیران پیشنهادی براساس شایستگی آنان رای بدهند.
براساس فهرستی که توسط آقای خلیلی به مجلس نمایندگان ارایه شد، محمد اسماعیل به حیث وزیر انرژی و آب، ویس برمک به حیث وزیر احیا و انکشاف دهات، حسن عبدالهی به حیث وزیر شهرسازی و مسکن، داوود نجفی به حیث وزیر ترانسپورت هوانوردی، حسنبانو غضنفر به حیث وزیر امور زنان، عبیدالله عبید به حیث وزیر تحصیلات عالی، نجیبالله اوژنگ به حیث وزیر فواعد عامه، ثریا دلیل به حیث وزیر صحت عامه و همچنین امیرزی سنگین به حیث وزیر مخابرات و تکنالوژی معلوماتی از سوی رییسجمهور بهعنوان وزیران پیشنهادی معرفی شدهاند.
در میان وزیران پیشنهادی، تنها دو چهره جدید وجود دارد و دیگران همان چهرههایی هستند که در گذشته یکبار از سوی مجلس نمایندگان رد شدند. بیش از دوسال میشود که هفت وزارتخانه توسط سرپرستان اداره میشوند.
اکثریت چهرههایی که اکنون بهعنوان وزیران پیشنهادی رییسجمهور به مجلس نمایندگان معرفی شده، در گذشته در کابینه حضور داشتهاند. بنابر گزارشهایی که از سوی مجلس ارایه شده، اکثریت اعضای کابینه بهشمول وزیران پیشنهادی رییسجمهور، نتوانستهاند که بیش از پنجاه درصد از بودجههای انکشافی خود را مصرف کنند.
با اینحال برخی از اعضای مجلس نمایندگان میگویند که اکثر وزیران پیشنهادی یکبار از سوی مجلس نمایندگان گذشته رد شده و اینبار نیز احتمال دارد که با ناکامی روبهرو شوند. بهگفتهی این نمایندگان، مجلس کنونی با مجلس قبلی تفاوت چندانی ندارد و بنابر ملاحظاتی که این افراد در گذشته رد شدند، اینبار نیز مورد تایید مجلس قرار نخواهند گرفت.
داکتر محیالدین مهدی یکتن از اعضای مجلس نمایندگان، میگوید اکثریت وزیران پیشنهادی بیش از دوسال بهعنوان سرپرست کار کرده و مجلس نمایندگان اینبار نیز در تایید وزیران پیشنهادی نیز با «دور باطل» مواجه خواهد شد. آقای مهدی میافزاید: «بنابه قولی که شنیده میشود، رییسجمهور به چنین حالتی (اداره کردن وزراتخانهها توسط سرپرستان) خوش است نسبت به اینکه یک وزیر مسوول در راس وزارت باشد. چون وزیر مسوول هر روزه نزد پارلمان جوابده است، همه روزه بهقول خودش (رییسجمهور) دست به گردن و جنجال خواهد بود.»
آقای مهدی تاکید میکند که معرفی وزیران پیشنهادی از میان چهرههای کهنه، نشان میدهد که رییسجمهور در تلاش است تا کسانی را بهعنوان وزیر معرفی کند که اطاعت بیشتر داشته باشند. بهگفتهی او، اکثر وزیران پیشنهادی بیشتر از آدرسهای قومی معرفی شدهاند.
اما، عبیدالله رامین عضو دیگر مجلس نمایندگان، میگوید: هنوز مشخص نیست که اکثر وزیران پیشنهادی رد شوند. بهگفتهی او، وزیران پیشنهادی دیدارهایی را با برخی از نمایندگان داشتهاند و این مساله میتواند روی روند رایدهی اعضای مجلس تاثیرگذار باشد. آقای رامین افزود: «هر نوع قضاوتی که تمام از اینها میتوانند رای بگیرند یا نگیرند، فکر کنم پیش از وقت خواهد بود؛ اما اینها (وزیران پیشنهادی) دیدارها و نشستهای مختلفی را با نمایندگان مردم داشتند.» او گفت که کارکرد وزیران پیشنهادی بهعنوان سرپرست در نزدیک به دوسال گذشته نیز بر روند رایگیری تاثیرگذار خواهد بود.
در همینحال محمدعلی رضوانی روزنامهنگار در کابل، میگوید: کسانیکه دوباره بهعنوان وزیران پیشنهادی معرفی شده، تعدادشان از جمله کسانی هستند که کارایی لازم را ندارند. بهگفتهی او، بیشتر این افراد نمیتوانند مدیریت یک وزارت را بر عهده گیرند. آقای رضوانی میگوید: «من فکر میکنم بهتر بود که آقای کرزی با توجه به کارنامهی این وزرا، چهرههای بهتر، خوبتر و تخصصیتری را معرفی میکرد. من نمیدانم که چرا آقای کرزی همیشه یک تعداد خاصی را فقط بهصورت دورهای از این وزارت به آن وزارت میفرستد.» محمدعلی رضوانی همچنین تاکید میکند: «کابینه افغانستان از دهسال پیش تاکنون، کابینهای بوده که براساس مصلحتها و مشارکتهای سیاسی و همچنان مصلحتهایی که در بین حلقات مشخص قدرت در افغانستان وجود دارند شکل میگیرد. تاهنوز هم ساختار افغانستان در بین چند چهره سیاسی در حال بده و بستان است.»
آقای رضوانی میافزاید با توجه به برخورد اعضای مجلس در قبال طرح استیضاح وزرای داخله و مالیه و دست کشیدن مجلس از استیضاح این دو وزیر، چنین بهنظر میرسد که اعضای این مجلس در «بده و بستانهای سیاسی» شریک نشوند. او میاندیشد که شماری بیشتری وزیران پیشنهادی از سوی مجلس مورد تایید قرار خواهند گرفت.
با اینحال انتظار میرود که مجلس نمایندگان در جریان هفتهی جاری، سرنوشت هفت وزراتخانهای را که بیشتر از دوسال و اندی بدینسو میشود توسط سرپرستان اداره میشود را مشخص سازد.