
طالبان حاضر است با احداث پنج پایگاه آمریکایی در افغانستان موافقت کند به شرط این که آمریکا در حفظ مرزهای افغانستان با آنان همکاری کرده و با اجرای قوانین شرعی طالبان مخالفت نکند.
«شوکت قادر» از فرماندهان سابق ارتش پاکستان و کارشناس مسائل منطقه در گفتوگو با روزنامه «امت» چاپ پاکستان درباره همکاری پاکستان با آمریکا برای مذاکره با طالبان اظهار داشت: به طور قطع آمریکا به شدت به دنبال مذاکره با طالبان است اما طالبان ثابت کردهاست که بدون حضور پاکستان حاضر نیست با آمریکا مذاکره کند، بنابراین آمریکا برای کنار آمدن با طالبان به کمک پاکستان نیاز دارد.
وی افزود: «آناتولی لیون» کارشناس افغانستان که به تازگی سفری به این کشور داشته ضمن ارائه گزارشی عنوان کرده است که پس از مصاحبه با دوستان نزدیک ملا عمر، دریافته که طالبان آماده مذاکره با آمریکا است.
به گفته شوکت قادر، آناتولی لیون را در این سفر چند آمریکایی همراهی کردهاند.
این کارشناس پاکستانی ابراز داشت: لیون با شخصیتهایی چون وزیر سابق طالبان که عضو «شورای کویته» است و از دوستان نزدیک ملاعمر نیز میباشد، وزیر سابق طالبان که در سال 1990 وارد قندهار شده و مقدمات تشکیل طالبان را به وجود آورد و رهبران سابق طالبان که در مذاکرات قبلی این گروه با آمریکا نقش داشته، ملاقات کرده است.
به گفته قادر، با این که در گذشته همیشه عنوان میشد طالبان حاضر نیست بدون حضور پاکستان به مذاکره با آمریکا بپردازد اما نمایندگان طالبان که با آناتولی لیون ملاقات کردهاند حضور پاکستان در این مذاکرات را جزء شرایط خود برای مذاکره با آمریکا تعیین نکردهاند.
این عضو سابق ارتش پاکستان اظهار داشت: طالبان با حضور آمریکا تا سال 2024 میلادی موافق است اما اگر آمریکا با این گروه به توافق برسد نمیتواند بهانهای برای ادامه حضور خود، در افغانستان داشته باشد.
وی افزود: به نظر میرسد شبکه حقانی دستاویز تازه آمریکا برای ادامه حضور در افغانستان باشد و این گروه بعد از توافق با طالبان به طور نمادین نقش دشمن آمریکا در افغانستان را بازی میکند.
این کارشناس مسائل افغانستان گفت: شرایط به گونهای پیش میرود که حامد کرزی نمیتواند مدت زیادی در افغانستان دوام آورد بنابراین آمریکا به دنبال تشکیل دولت جدیدی در افغانستان است که طالبان، ازبکها و تاجیکها از اعضای اصلی این دولت خواهند بود.
به گفته وی، قسمتی از نیروهای آمریکایی برای پشتیبانی از دولت جدید تا سال 2024 میلادی در افغانستان حضور مییابند. آمریکا سعی دارد از افغانستان خارج شود و قبل از خروج از این کشور شبکه حقانی را به عنوان دشمن خود معرفی کند.
عضو سابق ارتش پاکستان گفت: آمریکاییها قبل از اینکه افغانستان را ترک کنند تلاش خواهند کرد به اثبات برسانند که نه طالبان قادر به شکست آمریکا بود و نه شبکه حقانی، بلکه سازمان اطلاعات پاکستان سبب تقویت شبهنظامیان در افغانستان شد.
قادر خاطرنشان کرد: آمریکا بعد از شکست در ویتنام نیز مدعی شده بود که روسیه و چین باعث شکست این کشور در ویتنام شدهاند و مقاومت مردم ویتنام چندان تأثیری بر ادامه حضور آمریکاییها در این کشور نداشت.
کارشناس پاکستانی گفت: واقعیت این است که طالبان شیوه خود را تغییر داده و همکاری با القاعده را کنار گذاشتهاند.
وی افزود: طالبان به دنبال این است که در عوض کنارهگیری از القاعده، امتیازاتی از آمریکا بگیرند و بعد از اینکه به هدف خود رسیدند به طور رسمی قطع همکاری با القاعده را اعلام کنند.
قادر بیان کرد: طالبان حاضر شدهاست حضور زنان در جامعه و فعالیت گروههای مردمی را بپذیرد و این امر نشان میدهد طالبان حاضر است برای به دست آوردن دولت افغانستان هر شرایطی را بپذیرد.
عضو سابق ارتش پاکستان در مورد مذاکره طالبان گفت: این گروه حاضر به مذاکره با دولت کرزی نیست اما حاضر است به طور مستقیم و بدون واسطه وارد مذاکره با آمریکا شوند.
به عقیده وی، طالبان حاضر است با احداث پنج پایگاه آمریکایی در افغانستان موافقت کند به شرط این که آمریکا در حفظ مرزهای افغانستان با آنان همکاری کرده و با اجرای قوانین شرعی طالبان مخالفت نکند.
وی گفت: البته این احتمال وجود دارد که اگر آمریکا با طالبان کنار بیاید، پس از نابودی شبکه حقانی، سراغ طالبان رفته و این گروه را از سر راه بردارد.
قادر خاطرنشان کرد: ملا عمر مهارت زیادی در اجرای استراتژی نظامی دارد به همین علت ممکن است با مطرح کردن این موضوع که اجازه میدهد آمریکا تا سال 2024میلادی در افغانستان حضور داشته باشد به دنبال به دام انداختن آمریکا باشد.
ملا عمر به خوبی میداند که شبکه حقانی قدرت زیادی در افغانستان دارد بنابراین بعد از سال 2014میلادی این گروه را نیز با خود همراه کرده و به عضویت دولت جدید افغانستان درآورد، این همان موضوعی است که در عراق انفاق افتاد.
وی تصریح کرد: دولت ائتلافی عراق نیز از آمریکا خواست تا تمامی پایگاههای خود در این کشور را تخلیه کند. طالبان هم بعد از اینکه جایگاه خود را در افغانستان مستحکم کرد از آمریکا درخواست میکند که تمام پایگاههای خود، در این کشور را ترک کند.
قادر افزود: این موضوع قطعی است که طالبان در هر دولتی که در افغانستان تشکیل شود، نقش موثر دارد به عبارتی دیگر نمیتوان افغانستان را بدون حضور طالبان تصور کرد.