دلایل نرمش پاکستان نسبت به حکومت کابل چه است؟
حید مژده» در گفتوگو با خبرنگار دفتر منطقهای خبرگزاری فارس درباره هدف از سفر خود به قطر اظهار داشت: دفتر سیاسی طالبان در قطر قرار دارد و هدف از سفر من به قطر شرکت در سمیناری با موضوع بررسی چالشهای فراروی مذاکرات آمریکا و طالبان بود.
وی ادامه داد: در این سمینار تعدادی از کارشناسان و تحلیلگران از افغانستان و کشورهای دیگر دعوت شده بودند که من به همراه «عبدالوکیل متوکل» و «عبدالسلام ضعیف» از افغانستان، «عبدالقیوم کوچی» از آمریکا و «عبدالقیوم» از مالزی در این سمینار حضور داشتند.
عضو سابق وزارت خارجه طالبان همچنین به حضور "مایکل سمپل" دیپلمات ایرلندی که چند سال قبل به جرم همکاری با طالبان از افغانستان اخراج شد، در این کنفرانس اشاره کرد.
این کارشناس سیاسی افغان در ادامه خاطرنشان کرد که در این سفر هیچ مذاکره مخفی در رابطه با صلح با هیچ فرد یا گروهی انجام نشد.
مژده با بیان اینکه قطر تصمیم دارد در دنیای اسلام نقش بیشتری ایفا کند، گفت: به همین دلیل شاهد وقوع یک سری تحولات در سیاستهای دولت قطر هستیم، چنان که چندی قبل کنفرانسی با موضوع سوریه در این کشور برگزار شد.
وی تصریح کرد که یک مرکز تحقیقاتی عرب برگزار کننده این سمینار بود که ریاست آن را یکی از اتباع سعودی که از این کشور تبعید شده است، بر عهده دارد.
این کارشناس افغان با اشاره به این که سفیر افغانستان در قطر هم در این سمینار حضور داشت، افزود: هشت نفر در رابطه با موضوع «موانع مذاکرات آمریکا با طالبان در قطر» سخنرانی کردند.
مژده ادامه داد: آشنایی با دوستانی از طالبان در دفتر قطر، زمینه دیدار و گفتوگو با آنان را در رابطه با موضوع افغانستان میسر ساخت.
وی با بیان این که اعضای دفتر قطر از آزادی دوستان خود از پاکستان خشنود بودند، گفت: البته طالبان انتظار داشتند طرف پاکستانی افرادی را که دولت افغانستان درخواست کرده بود آزاد شوند که از جمله آنان ملا عبدالغنی برادر بود.
احتمال مرگ ملا برادر
این کارشناس افغان در ادامه تصریح کرد: در رابطه با ملا برادر برخی رسانهها پاکستانی به نقل از مقامات این کشور گفتهاند که ما نمیتوانیم ملابرادر را زنده کنیم، معنای این حرف این است که شاید ملا برادر کشته شده باشد.
مژده در رابطه با سفر ژنرال کیانی به کابل و برگزاری نشست 3 جانبه افغانستان، آمریکا و پاکستان خاطرنشان کرد که این نشست به صورت مرتب بین 3 کشور برگزار میشود که البته نشست اخیر به دلیل مشکلاتی که برای ژنرال آلن پیش آمده بود به تعویق افتاد.
وی ادامه داد: این نشستهای 3 جانبه چند سالی است که برگزار میشود و این مذاکرات این بار با آزادی طالبان درجه 2 و 3 از زندانهای پاکستان همزمان شد.
این کارشناس افغان گفت: ژنرال کیانی در این دیدار اعلام کرده است تا حد توان حاضر به همکاری با افغانستان هستیم.
مژده با بیان اینکه به ظاهر هدف از این نشستها تبادل اطلاعات و هماهنگ کردن فعالیتها است، افزود: بدون تردید اینها زوایای نرم قضیه است و به احتمال قوی موضوعات دیگری هم میان کابل - اسلامآباد - لندن در پشت پرده بحث میشود.
وی در ادامه با اشاره به نقش انگلیس در تقویت روابط پاکستان و آمریکا خاطرنشان کرد که رابطه واشنگتن – لندن به حد بحرانی رسیده بود اما به تدریج با سفر انگلیسیها به منطقه و با توجه به این که آنان با پاکستانیها رابطه خوبی دارند، توانستند تا حدی این روابط را بهبود بخشند.
تغییر موضع پاکستان در قبال افغانستان
این کارشناس افغان تصریح کرد که آنچه که میتوان از فحوای سخنان مقامات افغان متوجه شد این است که پاکستان نسبت به مواضع خود در قبال صلح افغانستان تغییر موضع داده و میتوان این گونه برداشت کرد که پاکستان در حال ورود به فاز جدیدی از روابط با افغانستان و آمریکا است.
کارشناس سیاسی افغان ادامه داد: در عین حال باید این را در نظر گرفت که پاکستان در آستانه انتخابات است و برای این که بتواند با آرامش بیشتری به انتخابات بپردازد و چالش امنیتی نداشته باشد، ناچار است این گامها را بردارد.
مژده در ادامه گفت: باید به این نکته توجه داشت که پاکستان به منافع ملی خود فکر میاندیشد و سیاست خود را در مورد تحولات افغانستان بسته به منافع خود اتخاذ میکند.