هدف از این سفرها بازگرداندن طالبان به مذاکره نیست بلکه هدف اصلی حزب اسلامی حکمتیار است.
«احمد سعیدی» کارشناس افغان در گفتوگو با فارس اظهار داشت: مذاکرات آمریکا و طالبان در قطر دستاوردی نداشت و در طول این مذاکرات واشنگتن تلاش میکرد تا مذاکره با طالبان از دسترس پاکستان دور باشد.
وی افزود: از سوی دیگر پاکستان بر این باور بود که پس از 2014 غربیها در افغانستان نمیمانند اما اکنون اسلامآباد دریافته است که بیش از 30 هزار نظامی آمریکایی تا سال 2025 در افغانستان حضور خواهند داشت.
به عقیده این کارشناس افغان اکنون پاکستان سیاست موسمی را در پیش گرفته و در نظر دارد تا کشورهای عربستان، ترکیه و افغانستان را در مذاکرات شریک سازد و از مذاکرات صلح به نفع خود بهرهبرداری کند.
به گفته سعیدی، آن چه پاکستان در حال حاضر دنبال میکند، یک استراتژی نیست بلکه تاکتیکی است که از یک سو به آمریکاییها نشان میدهد که اسلامآباد به واشنگتن وفادار است و در راه صلح گام بر میدارد و از سویی دیگر در انتظار است که وزنه بازی به کدام سو سنگین میشود.
سعیدی در مورد همکاری و همراهی کابل با اسلامآباد گفت: زیر پرده، پردههای دیگری نیز نهفته است.
وی افزود: سفر «صلاحالدین ربانی» رئیس شورای عالی صلح افغانستان به پاکستان علاوه بر رهایی زندانیان، زوایای دیگری نیز دارد.
به گفته این کارشناس افغان، در داخل کاخ ریاست جمهوری گروههایی وجود دارند که به منظور نزدیک ساختن «جمعیت اسلامی» به حزب اسلامی حکمتیار تلاش میکنند.
سعیدی خاطرنشان کرد: هدف از این سفرها بازگرداندن طالبان به مذاکره نیست بلکه هدف اصلی حزب اسلامی حکمتیار است.
وی افزود: اطلاعاتی در اختیار دارم که مهرههایی تلاش میکنند تا جایگاه گلبدین حکمتیار در انتخابات ریاست جمهوری مشخص باشد.
به گفته این کارشناس افغان، پاکستان هم نسبت به حکمتیار خوشبینتر است.
سعیدی در مورد نقش عربستان سعودی در مذاکرات اخیر گفت: ریاض درباره افغانستان صادق نیست و بر اساس دستور آمریکا عمل میکند.
وی بر این باور است که عربستان سیاست مستقلی ندارد.
این دیپلمات سابق افغانستان در پاکستان در مورد رقابت عربستان با قطر برای میزبانی مذاکرات صلح گفت: عربستان سعودی خود را پاسدار و حامی اسلام میداند و نمیخواهد این نقش را قطر ایفا کند.
وی به عزم عربستان برای ساخت یک مدرسه بزرگ در افغانستان اشاره کرد و گفت: ریاض قصد دارد تا با کمک برخی رهبران جهادی اندیشههای وهابیت را در افغانستان ترویج کند که در این راستا میتواند از پاکستان کمک گیرد.
سعیدی گفت: عربستان و پاکستان تلاش میکنند تا جمهوری اسلامی ایران در این مذاکرات نقشی نداشته باشد.
هفته گذشته هیئتی از شورای عالی صلح افغانستان به ریاست صلاحالدین ربانی عازم اسلام آباد شد و در طول چهار روز مذاکره، با مقامات مختلف سیاسی، نظامی و مذهبی پاکستان دیدار و گفتوگو کرد.
بر اساس این مذاکرات، 11 تن از زندانیان طالبان که در پاکستان زندانی بودند، رها شدند.
2 طرف این مذاکرات را سازنده عنوان کردند.