یک نشریه پاکستانی نوشت:خروج آمریکا از افغانستان پایانی بر تاریخ استعمار است.
اما کشور پاکستان گاهوارۀ حضور انگلیس است و چون به سود خویش می دانند، چیزی نمی گویند.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری فارس در اسلامآباد، ناکامی دولت انگلیس در 2 جنگش در افغانستان در سده نوزدهم، رهبران آن کشور را به این نتیجه رساند که ویژگیهای جغرافیایی، فرهنگی و ناسیونالیسم پشتون، تصرف افغانستان و اشغال دراز مدت آن سرزمین را بسیار دشوار و شاید ناممکن میسازد.
اکنون دولت آمریکا نیز پس از گذشت بیش از یک سده در راهی گام برمیدارد که یکسره تجربه تلخی است.
روزنامه خبرین در مقالهای بعنوان «نواز شریف و آمریکای متلاشی» بقلم «سی ام رضوان» شرایط فعلی آمریکا را به دوران استعمار انگلیس تشبیه نموده و خروج آمریکا از افغانستان را نشانه شکست و زوال استعمار آمریکا عنوان نموده است.
وی در ادامه مینویسد: آمریکاییها فوقالعاده از آینده فعالیت سازمانهای اطلاعاتی کشورهای مختلف در افغانستان نگران هستند و بویژه از رویارویی پاکستان و هند وحشت دارند.
آمریکا آگاه است که ارزشهایی که گروههای شورشی و مبارزان در افغانستان بر پایه آن ضرورت جنگ با آمریکا را احساس میکنند برخاسته از سنتها و آداب و الگوهای تاریخی در افغانستان است و امکان از بین بردن آنها وجود ندارد.
با توجه به این واقعیت است که ژنرال «استنلی مک کریسال» فرمانده نیروهای آمریکایی در افغانستان که کارشناس جنگهای نامتعارف است، میگوید: شما نمیتوانید با کشتن مردمان، آنان را متقاعد کنید.
مردم افغانستان جدا از اینکه به چه قبیله و قومی وابستهاند ارزشهایی را محترم میشمارند و شیوه زندگی خود را بر پایه آنها گذاشتهاند که با مولفههای ارزشی نیروهای باختری به رهبری آمریکا ناسازگار است و در برابر با اندیشهها و بینش سنتی و گروهای ضد غربی در بسیاری موارد همخوانی دارد از اینرو خروج آمریکا از افغانستان ضمن اینکه با شکست مواجه خواهد شد، پایانی بر داستان استعمارگری در تاریخ شاید باشد.