اشاره: هیأت تروریست های طالبان پیش این آدم رفته است که دو باره فتوا بگیرد.
نویسندۀ متن زیر، مهران موحد
دکتر قرضاوی و طالبان
رسانهها گزارش دادند که دیروز، 14 میزان 1399، هیئت مذاکرهکنندۀ طالبان در قطر با دکتر یوسف قرضاوی دیدار کرده و در خصوص مسائل مربوط به مذاکرات بینالافغانی با او تبادل نظر کرده است.
مراودۀ قرضاوی با طالبان پیشینهای دیرینه دارد. او از همان زمان تأسیس این گروه، نسبت به طالبان سمپاتی داشته است. دکتر یوسف قرضاوی در زمان جهاد مردم افغانستان بر ضد شوروی و نیز در دوران جنگهای داخلی با رهبران افغانستان مراوده داشته است و معمولاً به پاکستان رفت و آمد میکرده است. به گفتۀ خودش، در آن زمانها غالبا کمکهای مالی از سراسر جهان جمع میکرده و به عبدالله عزام و عبدربالرسول سیاف تحویل میداده. یکبار هم به همراهی عبدالمجید زندانی متن توافقنامۀ آشتی میان رهبران افغانستان را نوشته بوده است. با اینهمه پرسروصداترین سفر قرضاوی سفرش به قندهار در ضمن هیئتی از سازمان کنفرانس اسلامی بوده است. فهمی هویدی، روزنامهنویس نامدار مصری، به تفصیل در روزنامۀ الشرق الاوسط در خصوص این سفر نوشته است. قرضاوی در این سفر با برخی از رهبران درجهدوم طالبان گفتگو کرد و توفیق دیدار به ملا عمر را نیافت. آنگونه که هویدی گزارش داده گفتگوی قرضاوی و دیگر عالمان دین با ملا نورمحمد ثاقب، رئیس دادگاه عالی طالبان، صورت گرفته است. طبق گزارش فهمی هویدی، در این دیدار هر قدر علمای کشورهای عربی تلاش میورزند تا به ثاقب بفهمانند که کارشان در منهدم کردن مجسمههای بامیان از نظر تشخیص مصلحت دچار اشکال بوده ملا ثاقب تا آخر اندکی هم عقبنشینی نمیکند و حتا میتوان گفت، با بینزاکتی به حرفهای هیئت علمای عرب پاسخ میدهد. این هیئت ضمن اعلام حمایت همهجانبه از طالبان، دوباره به قطر بازمیگردد.
پس از بازگشت از قندهار، قرضاوی در برنامۀ «الشریعة والحياة» در تلویزیون الجزیره حاضر میشود و به دفاع تمامقد از طالبان میپردازد. از دشمنیهای غرب و روسیه نسبت به مردم افغانستان حرف میزند، طالبان را دشمن زراعت خشخاش و مخدرات معرفی میکند، جنایت طالبان بر ضد اقوام دیگر در افغانستان را نفی میکند، از کشورهای اسلامی میخواهد که به حمایت از طالبان بپردازند، از گروههای مخالف طالبان تقاضا میکند که به امر واقع تن در دهند و حاکمیت طالبان را بپذیرند. در همین برنامه به صراحت میگوید که من نخستین کسی بودم که به حمایت از طالبان پرداختم و از گروههای مختلف در افغانستان خواستم که واقعیت را بپذیرند و گردنگزار طالبان شوند و نیز من اولین شخصی بودم که محاصرۀ اقتصادی ظالمانه بر این گروه را محکوم کردم.
بعضیها دکتر یوسف قرضاوی را فقط از دریچۀ کتابهایش میشناسند و بدینرو، تصور میکنند وقتی قرضاوی با طالبان ملاقات میکند لاجرم از دموکراسی و رضایت عامه و عدالت و آزادی با آنها حرف میزند و آنان را متقاعد میکند به ارزشهای مدرن توجه کنند. این تصور تا حدود زیادی نادرست است. قرضاوی مثل هر شخص دیگری آدمی است گوشتوپوستدار و دارای عواطف و احساسات و منافع و مصالح و در حال حاضر نیز بخشی از دولت قطر است و منافع اقتصادی و حزبیاش او را خودآگاه یا ناخودآگاه وادار میکند در رفتارهایش پالیسی دولت قطر را آیینهداری کند. هواداران و مریدان ایشان در دولت قطر حضوری پررنگ دارند و در سیاستگذاری این دولت کوچک ولی ثروتمند نقش خود را ایفا میکنند. دولت قطر از همان سالهای نخست ظهور طالبان تا جایی که در توانش بوده به حمایت مالی و تبلیغاتی طالبان پرداخته است. در دو و نیم دهۀ اخیر تلویزیون الجزیره یکی از تریبونهای تبلیغاتی اصلی طالبان بوده است.