تهیه: عبدالله رسولی
دیوید ریچارد:
فکر میکنم که این لحظۀ تاسفباری برای ستراتیژی بزرگ غرب است؛ ما داوری سالم خود را از دست دادیم؛ کشوری که ما به آن وعدههای بزرگ داده بودیم، من فکر میکنم که متأسفانه و تقریباً بهطور مُسَلَم حالا با یک جنگ داخلی روبه روست.
در حالیکه با ادامۀ خروج نیروهای غربی جنگ در افغانستان بهصورتِ روز افزونی تشدید شده و طالبان با پیشرویشان به سوی مراکز ولایات کلیدی ادامه دادهاند، انتقادها از خروج کامل و بدون قید و شرط نیروهای امریکایی و ناتو از افغانستان هم ادامه یافته است.
در تازهترین مورد دیوید ریچارد، رییس پیشین ارتش بریتانیا این خروج را یک اشتباه خوانده است. آقای ريچارد که از سال ۲۰۰۶ تا ۲۰۰۷ فرمانده نیروهای بینالمللی در افغانستان بود، به بیبیسی گفت که به باور او حالا افغانستان با یک جنگ داخلی روبرو است:
«فکر میکنم که این لحظهی تأسفباری برای ستراتیژی بزرگ غرب است؛ ما داوری سالم خود را از دست دادیم. کشوری که ما به آن وعدههای بزرگ داده بودیم، من فکر میکنم که متأسفانه و تقریباً بهطور مُسَلَم حالا با یک جنگ داخلی روبروست؛ و این احتمال وجود دارد که، طالبان دوباره به جایگاهِ برسند که در سال ۲۰۰۱ در آن قرار داشتند و بیشتر شهرهای عمده و بخش اعظم کشور را در تصرف خود بیاورند.»
پیش از این هم شمارِ دیگرِ از نظامیان سابق و برحال غربی، از احتمال سقوط بزرگشهرهای افغانستان به مجرد خروج نیروهای غربی از این کشور و آغاز جنگ داخلی و گسترش دامنۀ بیثباتی در منطقه، سخن گفتند.
با اینحال، لورد دیوید ریچارد هشدار داد که، کشورهای منفرد، حالا باید در برابر حملات تازه آماده شوند، حملاتِ شبیه به یازدهم سپتمبر در خارج از افغانستان:
«از زمانیکه ما به افغانستان رفتیم، یک حملۀ شریرانه هم برنامهریزی و اجراء نشد، این واقعیت را دستگاههای امنیتی بینالمللی تصدیق میکنند. حالا ما شاهد یک افغانستان بسیار بیثبات خواهیم بود که نه در همۀ این کشور، بلکه در اکثریت بخشهای آن حسابهای گذشته تصفیه خواهد شد و برخی از گروههای بسیار زشتِ ترورستی قادر خواهند شد که رشد کنند و به برنامهریزی شروع کنند. و من فکر میکنم که، اگر چنین چیزی اتفاق بیافتد؛ آنگاه بگذار که این به وجدان آن رهبرانی اثر بگذارد که، نتوانستند جرئت و فراصت نشان بدهند و اندکی بیشتر در افغانستان باقی بمانند.»
فرمانده پیشین نیروهای بینالمللی در افغانستان گفت که، تلاشهای بينالمللی در این کشور اگر اندکی بیشتر ادامه میافت، میتوانست موفقیت بهبار آورد.
منبع: برنامۀ چشمانداز بامدادی رادیو بیبیسی فارسی
نوت: در ۲۰ سال حضور نظامی ايالات متحدۀ آمريکا در افغانستان، سه رييس جمهور آمريکا (جورج بوش، باراک اوباما و دونالد ترامپ) از بگرام بزرگترين پايگاه نظامی آن کشور در افغانستان ديدار کردهاند.